Pisteytetty elämä

Passaus-lisärenkaat-Arttu-ja-Henri-POKSI 2014Ihmisen ja osaamisen pisteyttäminen alkaa heti synnytyslaitokselta. Minulle täydellinen 9 pisteen vauva soitti eilen armeijasta. Oli juossut joukkonsa parhaan ajan suunnistuksessa ja saanut 4,5/5 pistettä. Naapurin poika laukoi viikonloppuna ensimmäiset 2 NHL-pistettään. Tyttären kanssa keskusteltiin ruotsin yo-kokeesta. Parilla lisäpisteellä olisi saanut paremman arvosanan.

Armeijassa ja urheilussa pisteillä on omat merkityksensä ja nuoret miehet voivat olla tyytyväisiä suorituksiinsa. Tytärtä lohdutin sillä, ettei aikanaan hyvä arvosana ole saanut minua edes tilaamaan kahvia ruotsin kielellä Tukholmassa. Pisteillä ja arvosanalla ei puhuta mitään kieltä, siihen tarvitaan oikea tarve ja motivaatio. Yo-kokeen menestys ei vielä kerro mitään siitä, kuka joskus käyttää sujuvasti jotakin kieltä.

Sorin Sirkuksen sirkuskoulun taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän päättötodistuksiin kirjattiin numeroita viimeistä kertaa viime keväänä. Uusi opetussuunnitelma poisti numeroarvioinnin ja tulevaisuudessa keskitymme jatkuvaan suulliseen sekä opintokokonaisuuksien kirjalliseen palautteeseen.

Urheilussa on suoraviivaista ja ymmärrettävää antaa pisteitä heitetyistä koreista, lauotuista maaleista tai seinäkiipeilyn otteista. Urheilussa mitataan aikaa, pituutta, voimaa. Eniten pisteitä saanut, nopein tai voimakkain voittaa.

Taiteessa – tai yo-kirjoituksissa – näin ei ole. Taiteessa ei etsitä voittajaa ja yo-kirjoitukset eivät lopulta kerro mitään elämässä pärjäämisestä (tätä ei nyt kannata ymmärtää väärin, yo-todistus voi olla tärkeä avain eteenpäin).

ristiheitot-kasakka-POKSI

Sirkuskoulussa ei siis jaeta pisteitä siitä, kuinka monta palloa saat pysymään ilmassa, montako vannetta pyörii ympärilläsi tai millaisen voltin teet trampoliinilla. Arvioinnin tehtävänä on tukea oppimista ja edistymistä sekä oppilaan hyvän itsetunnon ja ilmaisuvalmiuksien kehittymistä. Arvioinnissa ei verrata kaveriin tai tilastoihin, vaan siinä pyritään vuorovaikutukseen, oppilaan itsearvioinnin kehittymiseen, motivaation vahvistamiseen ja oman oppimisprosessin ymmärtämiseen.

Parhaimmillaan sirkus ja siellä tapahtuva arviointi tukevat oppimista muuallakin. Opettavat sietämään epäonnistumista, nousemaan ja haastamaan itseään uudelleen. Ymmärtämään, että koskettavimman ja mieliin painuvimman esityksen voikin tehdä joku muu, kuin teknisesti taitavin.

Pisteiden maailmassa pitäisi myös muistaa, mikä on oleellista tai tärkeää. Ajatteletko, että pisteet määrittävät sinua – vai auttavatko pisteet jahtaamaan unelmaasi.

Lento-Annika-POKSI

 

Kuvat Sorin Sirkuksen joulushow Poksi 2014

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s