Harrastus voi olla osa kouluopintoja

Sirkuslinja lukiossa? Cool! Mitä te oikein teette siellä?
(kysymys sirkuslinjalaiselle)

Miltä tuntuisi yhdistää oma harrastus kouluopintoihin? Päättää koulupäivä sirkustreeneihin ja saada lukiokursseja paitsi treeneistä, myös harrastusta tukevista aineista?

Tampereen yliopiston normaalikoulu ja Sorin Sirkus ovat kehittäneet yhteistyössä Suomessa ainutlaatuista vaihtoehtoa, joka yhdistää koulun ja sirkustaiteen. Suomen ensimmäinen sirkustaiteen painotuslinja aloitti toimintansa syksyllä 2016 Tampereen yliopiston Normaalikoulun yläkoulussa ja lukiossa. Alakoulussa sirkustaide on mukana oppilaiden valinnaisissa opinnoissa 6. luokalla.

Yläkoulun puolella sirkustaiteen painotuslinjaan kuuluu 90 minuutin treenitunti kerran viikossa. Sirkusluokkalaiset esiintyvät koulun tapahtumissa ja sirkustaidetta pyritään hyödyntämään myös muissa oppiaineissa.

Tammikuun viimeisellä viikolla Norssi ja Sorin Sirkus järjestävät soveltuvuuskokeen yläkoulun sirkuslinjalle pyrkiville. Samaan aikaan 9-luokkalaiset ovat opintomatkalla sirkusfestivaalilla Pariisissa!

Norssin lukiossa olo helpottaa syksyä joulushow’n kannalta. Opettajat ovat ymmärtäväisiä, jos joutuu lähtemään harjoituksiin kesken koulupäivän. Ja kaikki tuntuvat olevan aika ylpeitä, kun ollaan Sorin Sirkuksessa.
(Milja Helminen)

Lukiossa sirkuslinjan opintoihin sisältyy sirkustaiteen treenitunteja, ilmaisutaitoa, produktioita, esitysteknologiaa, yrittäjyysopintoja sekä kansainvälisiä yhteishankkeita. Lukio-opintojen aikana suoritetut kurssit edistävät sirkustaiteen harrastusta ja valmistavat myös tulevaisuuteen sirkustaiteen parissa. Opiskelija saa todistuksen sirkustaiteen linjalta.

Hämeenlinnan lukiot eivät houkutelleet ja sitten löysin Norssin sirkuslinjan. Sekä koulussa että Sorilla on ollut hyvä ilmapiiri, tänne on ollut helppo tulla. Opetus on hyvää, samoin tilat ovat hyvät – myös lukiolla!
(Iida Aaltonen)

Lukion sirkuslinja ei missään nimessä ole suunnattu yksinomaan Sorin kasvateille tai Esiintyville. Sirkuslinja voi olla antoisa ja kiinnostava vaihtoehto paitsi sirkuksesta kiinnostuneille, myös jonkun muun harrastuksen tueksi. Sirkuslinjan ryhmäkoko on pieni ja linjan oma viikoittainen treenitunti suunnitellaan yhdessä ryhmän kanssa niin, että siellä tehdyt harjoitukset tukevat jokaisen opiskelijan yksilöllisiä kehitystarpeita.

Ryhmän vastuuopettaja Juha Helppikangas haluaa panostaa myös jokaiselle henkilökohtaisesti yleishyödyllisiin fyysisiin harjoitteisiin. Sirkuslinjan tuntien lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus treenata sirkuksen iltatunneilla, joilla painopiste on sitten eri. Sirkuslinja voi siis soveltua esimerkiksi tanssijoille, voimistelijoille, luistelijoille tai vaikkapa kiipeilijöille!

Sirkuslinjan tunnilla on pienempi porukka kuin yleensä, niin Juhalla on enemmän aikaa auttaa ja ohjata ja siitä on paljon hyötyä omaan tekemiseen. (Milja Helminen)

Lukion sirkustaiteen linjalle haetaan lukiohaussa 19.2.-12.3.2019. Soveltuvuuskoe järjestetään 25.4. ja linjalle voidaan valita 10 opiskelijaa.

Sirkuslinjalaisen tulevaisuuden suunta voi olla vahvasti kohti sirkustaiteen korkeakouluopintoja. Norssi ja Sorin Sirkus antavat siihen erinomaiset mahdollisuudet. Sirkuslinjalainen voi myös rauhassa olla epätietoinen tulevaisuudestaan. Norssi ja Sorin Sirkus antavat nuorelle mahdollisuuden pohtia omaa polkuaan ja tukevat nuorta etsimään hänelle mielekkäintä vaihtoehtoa – on se sitten sirkus tai jotain ihan muuta!

 Ei vielä mitään hajua tulevaisuudesta. (Nimetön sirkuslinjalainen)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s