Sirkuksia kaupungissa

Sirkus FinlandiaKun sirkus tulee kaupunkiin, on hauskaa, että sirkus voi vierailla sirkuksessa.

Sorin Sirkuksen laajan oppimäärän 3.”luokkalaiset” eli Papukaijat ja Pantterit kävivät tutustumassa Sirkus Finlandiaan sen juontajan Sebastianin johdolla tällä viikolla.

”Kierros olisi voinut olla pidempi, mutta se oli silti kiva ja monipuolinen. Oli hauska nähdä maneesi takaapäin. Ja ponit ja hevoset!”
Auri ja Helka (Papukaijat)

Vuonna 1976 perustetun Sirkus Finlandian kiertuekausi alkaa huhtikuun lopulla ja päättyy loka-marraskuun vaihteessa. Ensimmäisenä kulkee teltta. Esityksiä on noin 120 paikkakunnalla ja nelimastoisen teltan pystyttämiseen tarvitaan paljon ihmisiä, voimaa ja kokemusta. Onneksi nykyään pystytystyössä lihasvoiman lisäksi on apuna sähkö!

Sirkus Finlandiassa on töissä noin 80 henkeä. Kaikki eivät suinkaan ole esiintyjiä. Esiintyvät artistit tulevat tänä vuonna yhdeksästä maasta, mm. Kiinasta, Venäjältä, Ukrainasta, Englannista, Irlannista ja USA:sta. Perinteistä sirkusta ei voi ajatella ilman klovnia. Sitä hommaa hoitaa sveitsiläinen André Broger. 9-henkinen live-orkesteri on Ukrainasta. Sirkus on siis hyvin kansainvälinen yhteisö.

Juontaja Sebastian aloitti Sirkus Finlandiassa 16-vuotiaana kesätyöläisenä autellen erilaisissa töissä teltan pystytyksestä tallihommiin. Yhdestä kesästä tuli toinen kesä ja kolmas, eikä Sebastianin kesä ole vieläkään päättynyt!

SebastianKierroksen päätteeksi Sebastian kysyi, kuinka moni Sorin sirkuskoululainen voisi ajatella joskus työskentelevänsä Sirkus Finlandiassa. Kymmenkunta kättä heilutti iloisesti. Kukapa tietää! Finlandian mukana on ollut myös suomalaisia artisteja, kuten Sorin Sirkukselta lähtenyt ja nyt siellä opettajana työskentelevä Laura Tikka.

Laura sai sirkuksen vierailemaan sirkuksessa myös toisinpäin! John Pablo Garcia (raketti-ilma-akrobaatti), hänen poikansa Antonio Garcia (käsilläseisonta) sekä Oktay Novruzov (akrobaatti) kävivät puolestaan tutustumassa Sorin Sirkukseen ja juttelemassa Esiintyvät-ryhmän kanssa.

Finlandia vierailee

Sorin Sirkuksella treenataan, mutta muunlaistakin oppia kertyy. Papukaijojen Auri Norja ja Helka Ristikartano osoittautuivat oivallisiksi sirkuskriitikoiksi, kun kysyin heidän mielipiteitään Sirkus Finlandian show’sta.

Auri ja Helka

Anhui tuolit2Koko näytös oli erittäin hieno. Parasta on vaikea valita. Pidin varmaan kaikista eniten niistä numeroista, jotka saivat minut nauramaan. Myös se niiden tyttöjen (Troupe Anhui, Kiina) tuoliesitys oli upea. Samoin rakettiesitys (Duo Garcia, Irlanti). Eläimet olivat ihania. Lempparini oli kuitenkin varmaan klovni (André, Sveitsi). Hänellä oli paljon hauskoja ja lyhyitä numeroita pitkin esitystä. Esityksen loputtua ajattelin, että hyvä kun kävin, sillä muuten olisi jäänyt kaikki ne upeat esitykset väliin.
– Auri
Novruzov Bro
Esitys oli kokonaisuudessaan jo mahtava ja ehkä jopa paras, mitä nyt muistan nähneeni. En voi sanoa yhtä ainoaa parasta esitystä, mutta mieleen painuvimpia olivat pelle (André, Sveitsi), joka otti myös enemmän lapsia ja muuta yleisöä mukaan esityksiinsä. Sen takia myös pidin siitä, mutta ennen kaikkea kekseliäisyys oli minun mieleeni. Pidän myös eläimistä ja eläinnumerot olivat nytkin mieleenpainuvia. Mahtavaa oli, että sirkukseen oli otettu myös vähän modernimpaa taidetta eli Mr.Fantastik (Robert Muraine, USA). Lempinumeroni oli kuitenkin vanhempien miesten (Novruzov Brothers, Venäjä) humoristinen akrobatiaesitys, jossa temppuja tehdessä sattuu ja tapahtuu. Tässäkin esityksessä oli käytetty huumoria, josta minä pidän. Oli siellä paljon muitakin uskomattomia esityksiä, mutta nämä minä muistan nyt.
– Helka

Sirkus Finlandia Tampereen Eteläpuistossa 15.9. saakka.

Sebastian ja Klovni

 

 

Jätä kommentti