”Se oli mahtavaa aloin elämään uudestaan” – Arctic Ensemble ja Ajolähtö Taidetestaajissa

Arctic Ensemblen Ajolähdön kolmen viikon tiivis esityskausi Taidetestaajissa Sorin Sirkuksen maneesilla on loppusuoralla. Joka arkipäivä joukko kahdeksasluokkalaisia on päässyt testaamaan katsomiskokemusta sirkukseen.

Vierailu olin ihan wörtti, esitys todella vaikuttava

Ryhmä ystävällisesti vapauttaa Minnan esityksen jälkeisestä siivousroudaamisesta vastaamaan kysymyksiini. Arctic Ensemblen yhteistyö alkoi vuonna 2018 Salpauksen Sirkusartistikoulutuksesta ja Sirkus Finlandian kiertueelta.

”Me oltiin kahdella eri luokalla Lahdessa ja ensimmäisen valmistuvan luokan päättötöissä tehtiin korealaista kehtoa. Sirkus Finlandian pomo oli katsomassa meitä ja hän halusi tätä lajia Finlandiaan. Opettajat sitten valitsivat, ketkä lähtevät siihen mukaan. Toki me oltiin oltu jo kaksi vuotta yhdessä koulussa ja tunsimme toisemme hyvin.”

I thought the show was very interesting and it kept me on my toes the whole time.

”Sitten me päätettiin jatkaa yhdessä. Alun perin meitä oli kaksitoista, nyt meitä on kymmenen, ja vähän on porukka myös vaihtunut. Tässä esityksessä olemme kaikki kuusi olleet alusta lähtien.”

se oli todella ihanaa, joka minuutti vaikutti upeaa

”Viimeksi me oltiin Saksassa, meillä oli kuukauden mittainen Feuerwerk der Turnkunst -areenakiertue siellä. Kierrettiin Saksan isoilla areenoilla; alun perin se on ollut voimistelunäytös ja nytkin siellä nähdään voimistelua, mutta paljon myös sirkusta. Tehtiin korealaista kehtoa, siellä meillä oli kaksi telinettä, kun tässä esityksessä on vain yksi. Sitten meillä oli ilmanumero, jossa oli köysi, keinutrapetsi ja rengastrapetsi isomman renkaan sisällä.”

(Ei pahalla) ei ollu hajua mitä tapahtui mut oli iha ok kattoo

”Kun just on oltu kiertueella ja vaihdettiin paikkaa melkein joka päivä, niin nyt on tosi kiva olla yhdessä paikassa! Esitykset ovat aina aamulla tai iltapäivällä kuitenkin aika aikaisin, ja loppupäivät on vapaita – saa olla rennosti… ja ollaan nähty kavereita!”

”No se tuli vähän yllätyksenä… kun tämä ei ole tuntunut niin työltä, mutta nyt tuli tälläinen tiukempi esityskausi, niin tässä välillä on tuntunut ihan työnteolta”, kommentoi Anselmi siivouksen keskeltä.

”No joo, me ollaan tehty tätä esitystä sillain yksi päivä tuolla ja sitten on ollut taukoa, jos ollaan vaikka siirrytty toiseen paikkaan, ja nyt kun tätä tekee kerran tai kaksi kertaa päivässä, niin se alkaa ihan piiiikkuisen tuntuun sellaiselta työnteolta”, Minna nauraa iloisesti. ”Mutta on mennyt sujuvasti ja ilman kummempia kommervenkkeja.”

Lopun keskustelu oli hyvä ja hauska

” Paljon on kysytty palkasta, ja sitten on kysytty pojilta, että paljonko nousee penkistä.”

”Taidetestaajat-konseptille tosi iso peukutus. Kyllä sen huomaa, että kaikki ei halua tykätä…että miksi tälläistä…mutta minusta on tärkeää, että tuossa iässä saa taidekokemuksia. En ainakaan itse tuon ikäisenä käynyt missään. Toki, koska sirkus oli harrastus ja sirkus kiinnosti, niin sirkusta tuli käytyä katsomassa, mutta mitään muuta… Ajattelen, että se voisi olla arvokasta, jotta saisi uusia kokemuksia ja elämyksiä. Ja jos siihen kasvaisi, niin ehkä sitä vanhempanakin lähtisi herkemmin johonkin.”

Esitys oli hauska ja viihdyttävä! Sekä siitä tuli hyvä mieli. Esiintyjät olivat super taitavia! Tulisin kyllä uudestaankin! 🤗

”Ja onhan nämä esiintyjillekin arvokasta. Tämä on meillekin hyvä palkallinen juttu, minkä avulla me voidaan taas tehdä palkatonta treenikautta. Se on tärkeätä.”

”Me ollaan tilattu sirkusteltta Italiasta, ja se saapuu maaliskuussa. Sitä ruvetaan kasaamaan, siinä on paljon työtä. Sen lisäksi meidän pitää valmistaa katsomo ja tehdä kaikenlaista fyysistä rakentamishommaa. Sitten me aletaan harjoitella meidän esitystä sinne telttaan. Tai ollaan me jo aloitettu harjoittelu, mutta keväälle tulee selkeä treenikausi, missä on tavoitteena saada esitys pakettiin, että voidaan kesällä tehdä ensin testiesityksiä ja sitten syksyllä on ensi-ilta Keravalla.”

Oli tosi hieno esitys ja wauwauwau MUTTA oltiin yliaikaa koulussa joten parempi ajoitus pls

Jokaiseen esitykseen kuuluu jälkikeskustelu taitelijoiden kanssa. Siinä ryhmä vastaa sekä etukäteen lähetettyihin että tilaisuudessa esitettyihin kysymyksiin. Tet-harjoittelupaikkaakin on kysytty.
”Ei ole vielä tullut tet-harjoitteluhakemuksia!”

Esitys oli mukava ja esiintyjät olivat todella taitavia ja temput aivan mahtavia. Sirkus kokemus oli aivan mukava ja uudenlainen ja ei olisi muute varmasti lähtenyt testaaman tämän laista kulttuuria. Esityksessä oli monia hauskoja kohtia mitkä nauratti ja esityksen idea oli hyvin suunniteltu. Pidin

Ajolähtö on mahdollista nähdä Sorin Sirkuksella perjantaina 23.2.2024 klo 18.00.
Liput 25 €. Lipunmyynti ainoastaan ovelta ennen esitystä.
Arctic Ensemble, Ajolähtö: Ada Forsberg, Anselmi Kaisanlahti, Armas Lintusaari, Orfeo Llewellyn, Minna Pulsa ja Linnea Purontaus.

Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen 1–2 vierailua lukuvuodessa korkealaatuisen taiteen pariin. Toiminta tavoittaa vuosittain noin 70 000 henkeä, kaikista Suomen kunnista. Toiminnan ydintavoitteena on tarjota nuorille taide-elämyksiä ja työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide. 

Jutun kaikki kommentit Taidetestaajien Ajolähtö-esityksen arviointisivustolta.

Jätä kommentti